Lannoitesäkkikeräys

Vuoden 2022 Lannoitesäkkikeräys 23.5-17.7.2022! 

4H:n Reilu Teko -säkkikeräyksessä tehdään ympäristötekoja

 

Tärkeää työtä ympäristön hyväksi

Viljelijöiden myönteinen suhtautuminen ympäristöä säästävään Reilu Teko -keräykseen takaa sen, että useampi kuin joka toinen lannoite- ja siemensäkki palautuu muoviteollisuuden raaka-aineeksi tai muuten turvallisesti kiertoon. Kerätty määrä, lähes 70 prosenttia, ylittää reilusti valtioneuvoston pakkauspäätöksessä olevan 16 prosentin tavoitteen.

Viljelijöiden toivotaan toimittavan säkit niille varattuun keräyspisteeseen. Keräyspiste Orivedellä on Oripohjan viljavaraston piha-alueella (Teollisuustie 19). Lannoitesäkkejä voi toimittaa Oriveden keräyspisteeseen 23.5.2022 lähtien. Viimeinen säkkien toimituspäivä keräyspisteeseen on sunnuntai 17. heinäkuuta. Orivedelle tuotujen säkkien määrä tulee ilmoittaa Oriveden 4H-yhdistykseen, p. 040 827 2313 mielellään tekstiviestillä tai sähköpostilla osoitteeseen 4hpihapalvelu.orivesi@4h.fi.

Entiseltä Längelmäen alueelta voi viedä lannoitesäkkejä myös Jämsään Auvilantien jätekatoksen luona olevan parkkipaikan reunalle elokuun alkuun saakka. Juupajoella ei ole omaa lannoitesäkkien keräyspistettä, joten sieltä säkit tulee toimittaa joko Orivedelle tai Jämsään. Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä kierrätykseen.

Keräykseen kelpaavat säkit

Keräykseen voi jättää Yaran 25 kg, 40 kg, 650 kg ja 700 kg lannoitesäkit ja lannoitelavojen suojahuput. Lisäksi keräykseen kelpaavat Hankkijan, Lantmännen Agron, Lantmännen Feedin, Raisioagron ja Tilasiemenen siemenviljasuursäkit sekä Hankkijan rehusuursäkit. Muiden toimijoiden säkkejä ei keräyspisteissä voida vastaanottaa, koska he eivät osallistu keräyksen kustannuksiin.

Säkit niputetaan tuttuun tapaan: pienlannoitesäkkejä 49 rullalle käärittynä yhden sisään ja lavahuput 4-6 työnnettynä yhden piensäkin sisään. Suurlannoitesäkkien sisä- ja ulkosäkkiä ei tarvitse erottaa toisistaan. Viisi suursäkkiä niputetaan ja sidotaan muutamalla paalilangan pätkällä tai 5-15 säkkiä sidotaan nostolenkistä napakasti yhteen. Jos säkissä on jäljellä lannoitetta, kannattaa ravistella säkkiä, mutta muutama lannoiterae ei haittaa.

Keräyksen järjestävät yhteistyössä Oriveden ja Jämsän 4H-yhdistykset, Yara Oy ja Suomen 4H-liitto.

 

Lisätietoja Oriveden Lannoitesäkkikeräyksestä antaa:

Juho Niemi, Pihapalvelunjohtaja, 040 8272313, 4hpihapalvelu.orivesi@4h.fi

Yleistä säkkikeräystietoa: www.4h.fi/reiluteko.

 

 

Romumetallinkeräys jatkuu Jämsässä ja Juupajoella. Juupajoen Romumetallinkeräyspiste on Pirttikankaalla Patalantie 21 kesäkuussa. Jämsän romumetallinkeräys 11.5–12.6.2022 Länkipohjan Paloaseman pihassa. Lisätietoja keräyksestä antaa Jämsän 4H-yhdistys ja Juupajoen 4H-yhdistys.

Suomen 4H-liitto/Mikko Käkelä