Lannoitesäkkikeräys

Vuoden 2023 Lannoitesäkkikeräys 1.6-30.6.2023! 

4H:n Reilu Teko -säkkikeräyksessä tehdään ympäristötekoja


Tärkeää työtä ympäristön hyväksi

Viljelijöiden myönteinen suhtautuminen ympäristöä säästävään Reilu Teko -keräykseen takaa sen, että useampi kuin joka toinen lannoite- ja siemensäkki palautuu muoviteollisuuden raaka-aineeksi tai muuten turvallisesti kiertoon. Kerätty määrä, lähes 70 prosenttia, ylittää reilusti valtioneuvoston pakkauspäätöksessä olevan 16 prosentin tavoitteen.

Viljelijöiden toivotaan toimittavan säkit niille varattuun keräyspisteeseen. Keräyspiste Orivedellä on Oripohjan viljavaraston piha-alueella (Teollisuustie 19). Lannoitesäkkejä voi toimittaa Oriveden keräyspisteeseen 1.6. lähtien. Viimeinen säkkien toimituspäivä keräyspisteeseen on perjantaina 30.6.2023. Orivedelle tuotujen säkkien määrä tulee ilmoittaa Oriveden 4H-yhdistykseen, p. 045 110 3350 mielellään tekstiviestillä tai sähköpostilla osoitteeseen mirja.toropainen@4h.fi (otsikkona lannoitesäkit 2023)

Entiseltä Längelmäen alueelta voi viedä lannoitesäkkejä myös Jämsään Auvilantien jätekatoksen luona olevan parkkipaikan reunalle elokuun alkuun saakka. Juupajoella ei ole omaa lannoitesäkkien keräyspistettä, joten sieltä säkit tulee toimittaa joko Orivedelle tai Jämsään. Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä kierrätykseen.

Keräykseen kelpaavat säkit

Keräykseen voi jättää Yaran 25 kg, 40 kg, 650 kg ja 700 kg lannoitesäkit ja lannoitelavojen suojahuput. Lisäksi keräykseen kelpaavat Hankkijan, Lantmännen Agron, Lantmännen Feedin, Raisioagron ja Tilasiemenen siemenviljasuursäkit sekä Hankkijan rehusuursäkit. Muiden toimijoiden säkkejä ei keräyspisteissä voida vastaanottaa, koska he eivät osallistu keräyksen kustannuksiin.

Säkit niputetaan tuttuun tapaan: pienlannoitesäkkejä 49 rullalle käärittynä yhden sisään ja lavahuput 4-6 työnnettynä yhden piensäkin sisään. Suurlannoitesäkkien sisä- ja ulkosäkkiä ei tarvitse erottaa toisistaan. Viisi suursäkkiä niputetaan ja sidotaan muutamalla paalilangan pätkällä tai 5-15 säkkiä sidotaan nostolenkistä napakasti yhteen. Jos säkissä on jäljellä lannoitetta, kannattaa ravistella säkkiä, mutta muutama lannoiterae ei haittaa.

Keräyksen järjestävät yhteistyössä Oriveden ja Jämsän 4H-yhdistykset, Yara Oy ja Suomen 4H-liitto.


Lisätietoja Oriveden Lannoitesäkkikeräyksestä antaa:

Mirja Toropainen, mirja.toropainen@4h.fi, 045 110 3350

Yleistä säkkikeräystietoa: www.4h.fi/reiluteko.


Romumetallinkeräys jatkuu Jämsässä ja Juupajoella.  Lisätietoa⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Suomen 4H-liitto/Mikko Käkelä